Woda jonizowana dla sportowców

Woda alkaliczna jest najlepszym i najbardziej naturalnym napojem izotonicznym. Zawiera więcej antyoksydantów niż sok wyciśnięty ze świeżych cytrusów. Znajduje się w niej mnóstwo cennych jonów wapnia, magnezu, sodu i potasu. Szybciej wnika w komórki i lepiej nawadnia organizm…

Zakwaszające menu

Dieta osób intensywnie uprawiających sport oparta jest w głównej mierze na produktach wysokobiałkowych, takich jak nabiał i mięso. Niestety okazuje się, że zbyt duże spożycie białka zwierzęcego, ma bezpośredni wpływ na zaburzenie gospodarki kwasowo-zasadowej organizmu i prowadzi do szkodliwego zakwaszenia.  W wyniku metabolizmu, powstaje w tkankach nadmiar cząstek kwasowych, które częściowo są neutralizowane przez minerały zasadotwórcze, takie jak magnez, potas i wapń. Niestety minerały te nie są przez organizm produkowane i jeśli nie zostaną dostarczone do organizmu wraz z pożywieniem,  szkodliwe cząstki kwasowe z czasem zaczną gromadzić  się w tkankach. Może to doprowadzić do stanów zapalnych i wielu poważnych schorzeń, takich jak dna moczanowa czy kamica nerkowa. Dodatkowo brak wapnia w organizmie może powodować osłabienie kości i wystąpienie przedwczesnych objawów osteoporozy.

Wzmożony wysiłek

Podczas intensywnego treningu organizm zużywa duże ilości energii i zwiększa się jego zapotrzebowanie na tlen. Gdy ilość tlenu jest zbyt niska, dochodzi do metabolizmu beztlenowego i wytworzenia w tkance mięśniowej kwasu mlekowego. Sportowiec szybciej się męczy, a zakwaszone mięśnie dają o sobie znać  bolesnymi zakwasami, które często uniemożliwiają dalszy trening. W trakcie ćwiczeń dochodzi również do intensywnego pocenia, utraty sporej ilości wody i mikroelementów. Niezmiernie ważne jest, by w czasie treningu i bezpośredni po nim, pić dużo płynów – najlepiej dobrej jakościowo wody.

Kompleksowym rozwiązaniem powyższych problemów, będzie włączenie do diety wody alkalicznej. Dzięki udowodnionym właściwościom zdrowotnym wpiszę się ona idealnie w potrzeby sportowców.

Korzyści z włączenia wody alkalicznej do diety:

  • Pomaga przywrócić i utrzymać równowagę kwasowo-zasadową organizmu, która często zostaje zaburzona w wyniku wysokobiałkowej diety.
  • Pomaga zregenerować organizm i uzupełnić niedobór mikroelementów, które sportowiec traci razem z potem w czasie wysiłku. Działa jak naturalny napój izotoniczny.
  • Dzięki zawartości jonów metali alkalicznych – wapnia, magnezu, sodu i potasu,  pomaga zneutralizować nadmiar kwasu mlekowego w tkankach i zapobiega  powstawaniu bolesnych zakwasów.
  • Dostarcza do organizmu dodatkową dawkę tlenu, dzięki czemu zwiększa się jego wydolność.
  • Dzięki mniejszym formacjom cząsteczkowym łatwiej wchłania się do komórek i szybciej nawadnia organizm, niż zwykła woda.

Kontuzje

Sportowcy często narażeni są na kontuzje, stłuczenia i otarcia skóry. W łagodzeniu nieprzyjemnych objawów pomocna może się okazać jonizowana woda kwaśna. Jeśli pod skórą pojawią się bolesne siniaki lub opuchlizna, można zastosować okłady z kwaśnej wody. W tym celu najlepiej zwilżyć spory kawałek gazy świeżo wyprodukowaną wodą kwaśną, położyć go na bolesne miejsce i dodatkowo przyłożyć schłodzonym w lodówce kompresem żelowym. Chłód przyniesie ulgę w bólu, a woda zadziała przeciwobrzękowo, ściągająco i przy okazji antybakteryjnie na mikrouszkodzenia, które mogły pojawić się w naskórku.

Korzyści płynące ze spożywania wody alkalicznej doceniło wielu światowej sławy sportowców, m.in.:  kolarka i łyżwiarka, wielokrotna medalistka olimpijska – Clara Hughes oraz mistrz olimpijski, wioślarz – Malcolm Howard.