Woda alkaliczna – zastosowanie
Woda jonizowana, poza udowodnionymi właściwościami zdrowotnymi, znajduje również wiele zastosowań w przygotowywaniu posiłków i gospodarstwie domowym. W zależności od stopnia jonizacji możesz wykorzystać ją w różnych celach.
Przygotowywanie posiłków
Wodę alkaliczną można z powodzeniem wykorzystać do przygotowania potraw. Skraca ona czas gotowania niektórych składników oraz wpływa na polepszenie ich smaku.
Zastosują ją do:
- parzenia kawy i herbaty. Wpłynie ona na poprawę ich smaku i wydobędzie z nich bardziej intensywny kolor. W przypadku zielonej herbaty, zaparzenie jej wodą alkaliczną sprawi, że odda ona „do filiżanki” zwiększoną dawkę witaminy C. Dla przykładu – 100ml napoju przygotowanego ze zwykłą wodą zawiera 3,2 mg witaminy C, a w tej samej ilości herbaty zaparzonej wodą alkaliczną, wartość witaminy C wynosi 6,9 mg. Do kawy i herbaty zastosuj wodę z trzeciego stopnia jonizacji – poziom 3.
- gotowania ryżu. Woda alkaliczna jest szybciej wchłaniana przez ziarna, co znacznie skraca czas jego gotowania. Ryż będzie puszysty i bardziej smaczny. Do gotowania idealna będzie woda z drugiego stopnia jonizacji – poziom 2.
- gotowania fasoli i innych roślin strączkowych. Tak jak w przypadku ryżu, ugotują się one szybciej i będą miały bardziej wyrazisty smak. W tym wypadku również wykorzystaj wodę z poziomu 2.
- gotowania świeżych warzyw. Podczas gotowania nie tracą one swoich intensywnych kolorów i zachowują doskonały smak. Najlepiej ugotować je w wodzie wysoko alkalicznej – poziom 4.
- duszenia szpinaku. Zauważono, że roślina ta przygotowana na wodzie alkalicznej zachowuje w liściach dwukrotnie więcej witaminy C, niż przygotowana na zwykłej wodzie z kranu.
Woda alkaliczna wydobywa naturalny smak przygotowywanych produktów. Dzięki temu można zrezygnować z używania niezdrowych przypraw i soli, której w diecie zazwyczaj jest nadmiar.
Prace domowe
Wodę zasadową o wartości pH 11,5 i wyżej, można zastosować w gospodarstwie domowym.
Możesz ją wykorzystać do:
- rozmrażania mięsa i ryb. W końcowej fazie rozmrażania zanurz je na około 15 minut w wodzie alkalicznej, a następnie opłucz zwykłą wodą z kranu.
- czyszczenia desek po krojeniu mięsa. Pomoże ona łatwiej pozbyć się tłuszczu.
- usuwania plam na ubraniach i innych tkaninach. Zabrudzenia namoczone w wodzie znikną bez śladu. Woda w porównaniu do odplamiaczy nie pozostawi nieprzyjemnego zapachu i nie uszkodzi tkaniny.
- namaczania zabrudzonych ręczników i ścierek kuchennych. Po namoczeniu dodaj do pralki jedynie odrobinę proszku. Do prania ubrań i tkanin lekko zabrudzonych możesz nie używać detergentów.

Wodę o niższym pH 8-9 możesz wykorzystać do:
- pielęgnacji i podlewania domowych roślin i kwiatów doniczkowych.
- mycia warzyw i owoców w celu przedłużenia ich świeżości.
Lekko alkaliczna woda nadaje się również do pojenia zwierząt domowych.