Woda alkaliczna – zastosowanie

Woda jonizowana, poza udowodnionymi właściwościami zdrowotnymi, znajduje również wiele zastosowań w przygotowywaniu posiłków i gospodarstwie domowym. W zależności od stopnia jonizacji możesz wykorzystać ją w różnych celach.

Przygotowywanie posiłków

Wodę alkaliczną można z powodzeniem wykorzystać do przygotowania potraw. Skraca ona czas gotowania niektórych składników oraz wpływa na polepszenie ich smaku.

Zastosują ją do:

  • parzenia kawy i herbaty. Wpłynie ona na poprawę ich smaku i wydobędzie z nich bardziej intensywny kolor. W przypadku zielonej herbaty, zaparzenie jej wodą alkaliczną sprawi, że odda ona „do filiżanki” zwiększoną dawkę witaminy C. Dla przykładu – 100ml napoju przygotowanego ze zwykłą wodą zawiera 3,2 mg witaminy C, a w tej samej ilości herbaty zaparzonej wodą alkaliczną, wartość witaminy C wynosi 6,9 mg. Do kawy i herbaty zastosuj wodę z trzeciego stopnia jonizacji – poziom 3.
  • gotowania ryżu. Woda alkaliczna jest szybciej wchłaniana przez ziarna, co znacznie skraca czas jego gotowania. Ryż będzie puszysty i bardziej smaczny. Do gotowania  idealna będzie woda z drugiego stopnia jonizacji – poziom 2.
  • gotowania fasoli i innych roślin strączkowych. Tak jak w przypadku ryżu, ugotują się one szybciej i będą miały bardziej wyrazisty smak. W tym wypadku również wykorzystaj wodę z poziomu 2.
  • gotowania świeżych warzyw. Podczas gotowania nie tracą one swoich intensywnych kolorów i zachowują doskonały smak. Najlepiej ugotować je w wodzie wysoko alkalicznej – poziom 4.
  • duszenia szpinaku. Zauważono, że roślina ta przygotowana na wodzie alkalicznej zachowuje w liściach dwukrotnie więcej witaminy C, niż przygotowana na zwykłej wodzie z kranu.

Woda alkaliczna wydobywa naturalny smak przygotowywanych produktów. Dzięki temu można zrezygnować z używania niezdrowych przypraw i soli, której w diecie zazwyczaj jest nadmiar.

Prace domowe

Wodę zasadową o wartości pH 11,5 i wyżej, można zastosować w gospodarstwie domowym.

Możesz ją wykorzystać do:

  •  rozmrażania mięsa i ryb. W końcowej fazie rozmrażania zanurz je na około 15 minut w wodzie alkalicznej, a następnie opłucz zwykłą wodą z kranu.
  • czyszczenia desek po krojeniu mięsa. Pomoże ona łatwiej pozbyć się tłuszczu.
  • usuwania plam na ubraniach i innych tkaninach. Zabrudzenia namoczone w wodzie znikną bez śladu. Woda w porównaniu do odplamiaczy nie pozostawi nieprzyjemnego zapachu i nie uszkodzi tkaniny.
  • namaczania zabrudzonych ręczników i ścierek kuchennych. Po namoczeniu dodaj do pralki jedynie odrobinę proszku. Do prania ubrań i tkanin lekko zabrudzonych możesz nie używać detergentów.

Wodę o niższym pH 8-9 możesz wykorzystać do:

  •  pielęgnacji i podlewania domowych roślin i kwiatów doniczkowych.
  • mycia warzyw i owoców w celu przedłużenia ich świeżości.

Lekko alkaliczna woda nadaje się również do pojenia zwierząt domowych.

W Japonii jonizowaną wodę alkaliczną stosuje się jako antidotum na złe samopoczucie po spożyciu większej ilości napojów alkoholowych.