Woda jonizowana – właściwości potwierdzone naukowo

Woda alkaliczna, choć jest produktem spożywczym a nie lekarstwem, została gruntownie przebadana przez naukowców. Potwierdzili oni nie tylko jej niezwykłe właściwości i bezpieczeństwo stosowania, ale także zebrali naukowe dowody na jej korzystny wpływ na zdrowie.

Źródła inspiracji

Do prac nad pierwszymi jonizatorami przyczyniły się wcześniejsze badania nad negatywnym wpływem zakwaszenia organizmu na zdrowie ludzkie, i chęć znalezienia na nie antidotum. Już w 1931 roku niemiecki biochemik i noblista Otto Warburg odkrył, że komórki nowotworowe rozwijają się tam, gdzie przebiega proces fermentacji beztlenowej. Potem Japończycy Herman Aihara i Keiichi Morishita doszli do wniosku, że dostęp tlenu do komórek blokuje nadmierne zakwaszenie organizmu. Nie bez znaczenia były również badania prowadzone wśród plemion Huinza w Himalajach, których członkowie dożywają nawet 140 lat w dobrym zdrowiu. Okazało się, że woda którą spożywają, ma właściwości alkaliczne. W wyniku tych odkryć postanowiono uzyskać wodę zbliżoną do tej, która pochodzi z naturalnych źródeł. Bardzo podobne parametry udało się uzyskać podczas elektrolizy wody użytkowej.

Badania naukowe na świecie

Prekursorem stosowania wody alkalicznej do celów leczniczych był Japoński naukowiec Kancho Kuninaka. W swoich badaniach potwierdził on, że picie odpowiednich ilości wody alkalicznej pozwala na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Potwierdził także pozytywne działanie wody alkalicznej na układ trawienny oraz jej działanie antyoksydacyjne. Na przestrzeni 15 lat Japończycy w rozlicznych pracach naukowych dowiedli, że w środowisku alkalicznym nie rozwija się żadna choroba.
Ogromy wkład w badania nad wodą alkaliczną mają także Amerykanie. W 2007 naukowcy z amerykańskiego instytutu badań nad rakiem przyznali, że współczesna dieta odpowiada aż za 35 proc. chorób nowotworowych. Procesom zapalnym w organizmie i chorobom sprzyjają zwłaszcza nadmiar mięsa i produktów o wysokim tzw. indeksie glikemicznym. Kolejne badania przeprowadzone w Centrum Leczenia Nowotworów w Stanach Zjednoczonych wykazały, że woda alkaliczna pita przez chorych, przyczynia się do poprawy ich zdrowia. Natomiast w 2012 roku amerykańscy naukowcy  odkryli, że woda alkaliczna ma zdolność do denaturowania ludzkiej pepsyny i pozwala na skuteczne leczenie choroby refluksowej żołądka. Sang Whang – amerykański uczony stwierdził, że z wiekiem w organizmie ludzkim powstaje  zbyt wiele rodników kwasu i zbyt mało węglanów wodoru, co w konsekwencji zakwasza organizm i staje się główną przyczyną jego starzenia. Doktor Susan Lark w swojej książce „Chemia sukcesu” zaleca picie nawet sześciu szklanek wody alkalicznej dziennie w celu zmniejszenia kwasowości organizmu, a także używanie jej podczas przeziębienia i grypy oraz w profilaktyce chorób serca. Z kolei dr Robert Young, naukowiec i autor bestselleru „Próbowałam już tylu diet… przełomowy program uzdrawiający – cud równowagi pH” za źródło zdrowia uznaje równowagę pH organizmu, którą można uzyskać pijąc wodę alkaliczną.

Badania w Europie

edu_9_1Badania nad wodą alkaliczną prowadzone są także w Europie. Zaskakujące są wyniki „Badań i praktycznego zastosowania płynów aktywowanych” w leczeniu cukrzycy typu I i II, przeprowadzone w Berlinie przez Dinę Aschbach. Wykazały one, że w ciągu 4-6 tygodni stosowania wody alkalicznej konieczność wstrzykiwania insuliny zmoże zmniejszyć się do 70 proc.,  a poziom glukozy we krwi może spaść o 30 proc. Walter Irlacher w badaniach wpływu wody alkalicznej na właściwości krwi oraz leczeniu chorób wywołanych zakwaszeniem organizmu odkrył, że u pijących wodę alkaliczną obraz mikroskopowy krwi jest prawidłowy, natomiast u tych, którzy nie neutralizowali nią kwasów widać zagęszczenie krwi i sklejanie czerwonych krwinek. Działaniem wody alkalicznej zajmują się też m.in. litewski badacz Telesforas Laucevičius oraz w Polsce prof. Stanisław Wiąckowski i dr n. med. Lucjan Langner.

Według danych Światowej Organizacji Zdrowia obywatele Japonii mają najlepsze na świecie parametry zdrowotne. Przyczynia się do tego woda alkaiczna spożywana tam na masową skalę. Jest ona też coraz bardziej popularna w Korei, Stanach Zjednoczonych i Australii. Piją ją znani sportowcy i artyści, m.in. Beyonce. Co więcej, w Japonii i Korei woda zjonizowana jest używana w leczeniu wielu chorób, np. na oddziałach gastroenterologicznych.