Porównanie parametrów wód alkalicznych
Wodę jonizowaną można przechowywać jak każdą wodę, jednak wraz z upływem czasu jej właściwości słabną – obniża się poziom pH i podwyższa ORP. Warto o tym pamiętać, szczególnie wtedy, gdy pojawia się dylemat – kupić jonizator czy zjonizowaną wodę, dostępną jako produkt gotowy do spożycia. Wody oferowane w sprzedaży nigdy nie będą miały tak dobrych parametrów, jak woda bezpośrednio z jonizatora. Bardzo wyraźnie obrazują to wyniki pomiarów, wykonanych na próbkach dwóch różnych wód alkalicznych.
Przebieg badania
Do badania wykorzystano alkaliczną wodę jonizowaną, wytworzoną przez urządzenie U-Blue z wody kranowej o pH 7,5 i ORP +160, oraz wodę alkaliczną dostępną w sprzedaży w jednorazowych opakowaniach.
Dokonano dwukrotnego pomiaru wartości pH i ORP obu cieczy, w czterodniowym odstępie czasu.
Wyniki badania
18.02.2015 r.
Woda wytworzona w U-Blue | Woda dostępna w sprzedaży | |
---|---|---|
pH | 9,6 | 7,96 |
ORP | -596 | +11 |
22.02.2015 r.
Woda wytworzona w U-Blue | Woda dostępna w sprzedaży | |
---|---|---|
pH | 8,71 | 7,92 |
ORP | +108 | +193 |
Podsumowanie:
- Woda dostępna w sprzedaży, tuż po otworzeniu opakowania, miała pH 7,96 i dodatnie ORP. Nie wykazywała żadnych właściwości redukcyjnych.
- Woda wytworzona za pomocą jonizatora U-Blue, tuż po elektrolizie miała pH 9,6 i ujemne ORP. Była więc bardziej alkaliczna i miała doskonałe właściwości redukcyjne.
- Po upływie czterech dni pH w obu cieczach spadło, przy czym woda z jonizatora U-Blue nadal miała lepsze właściwości alkaliczne. ORP obu cieczy było dodatnie.