ORP i pH – parametry określające jakości wody
Woda wodzie nierówna. I choć na pierwszy rzut oka nie widać różnicy między wodą mineralną, z kranu czy jonizowaną, to nie pozostaje to bez znaczenia dla naszego zdrowia. Okazuje się, że miarą jakości wody nie jest wyłącznie stopień jej oczyszczenia i zawartość minerałów. Wybierając wodę odpowiednią w diecie, warto przyjrzeć się jeszcze jej pH i ORP.
Czym jest pH?
Potencjał wodoru (pH) wskazuje na obecność w wodzie jonów wodorowych H+ i wodorotlenowych OH– i określa, czy w wodzie znajduje się przewaga jednego z nich czy też pozostają one w równowadze.
pH wyraża się w 14-stopniowej skali, w której:
- wartości od 0 do poniżej 7 pH wskazują na kwasowość wody i zwiększone stężenie jonów wodorowych H+;
- wartość = 7 wskazuje na neutralność wody i równowagę jonów H+ i OH–;
- wartości od powyżej 7 do 14 pH wskazują na zasadowość wody i przewagę w niej jonów wodorotlenowych OH–.
Czym jest ORP?
Potencjał nasycenia wolnymi elektronami, zwany również ORP (od angielskiej nazwy Oxidation Reduction Potential), wskazuje na obecność w wodzie wolnych elektronów i określa, czy woda jest utleniaczem czy reduktorem. Wartość ORP podaje się w miliwoltach (mV).
Wartość ORP wyraża się w skali, gdzie:
- ORP -900 i niższe, do 0 – świadczy o obecności w wodzie aktywnego wodoru, zdolnego do łączenia się z wolnymi rodnikami. Woda taka jest reduktorem;
- ORP od 0 do +900 i więcej – świadczy o braku w wodzie wolnych elektronów. Im wyższe ORP, tym bardziej szkodliwa dla zdrowia jest woda, gdyż wykazuje właściwości utleniające, a nie redukcyjne. Woda taka jest utleniaczem.
Wpływ na zdrowie
Właściwości wody alkalicznej o wysokim pH mają zbawienny wpływ na zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Zawartość w wodzie aktywnego wodoru, wyrażona ujemnym ORP, ma z kolei kolosalny wpływ na opóźnienie starzenia się komórek, oczyszczania organizmu i polepszenia jego ogólnej kondycji, z zapobieganiem rozwojowi chorób włącznie. Brak równowagi ORP w komórkach jest jedną z przyczyn pojawiania się poważnych schorzeń.
W komórkach zaczynają przeważać wolne rodniki, które z braku wolnych elektronów, z którymi mogłyby się połączyć, nie mogą zostać usunięte. Zaczynają więc w nich zalegać, a z czasem niszczyć środowisko komórki. Wolne rodniki powstają w komórkach samoistnie, ale antyutleniacze, które mogłyby pomóc w ich wydaleniu, trzeba do organizmu dostarczyć – organizm nie wytwarza ich sam. Dlatego też do codziennej diety należy włączyć produkty wykazujące właściwości antyoksydacyjne. Jednym z nich powinna być woda jonizowana, mająca dużą zawartość wolnych elektronów, zdolnych do łączenia się z wolnymi rodnikami i usuwania ich z komórek. Im niższa wartość ORP, tym większa w niej zawartość wolnych elektronów i lepsze jej właściwości.
Porównanie wartości pH i ORP
Woda jonizowana* | Woda z kranu | Napój typu cola | |
---|---|---|---|
pH | 9,6 | 7 | 3 |
ORP (mV) | -596 | +150/+250 | +350 |