Jak działa jonizator – osiem stopni jonizacji wody

Jonizatory mają ośmiostopniową skalę regulacji jonizacji wody. Dzięki niej można wytworzyć wodę w czterech różnych zakresach pH zasadowości i kwasowości. W zależności od stopnia alkalizacji lub zakwaszenia woda będzie różniła się właściwościami oraz zastosowaniem.

Jak działa jonizator?

Woda jest wstępnie przepuszczana przez wysokiej jakości filtr Biostone, który doskonale oczyszcza, ale nie demineralizuje jej i przygotowuje do kolejnego etapu – elektrolizy. Następnie poddawana jest ona oddziaływaniu prądu o bardzo niskim napięciu, wytwarzanemu przez tytanowe elektrody, pokryte czystą platyną. Podczas procesu jonizacji minerały zawarte w cząsteczkach wody zaczynają się rozdzielać i – w zależności od ładunku elektrycznego – są przyciągane do elektrody dodatniej (anody) lub ujemnej (katody). Dzięki takiemu podziałowi woda w naturalny sposób zaczyna dzielić się na alkaliczną – zasadową i kwaśną.

Cztery poziomy alkalizacji wody

Do spożycia zalecana jest woda alkaliczna. To właśnie wysokie wartości pH mają zbawienny wpływ na zakwaszony organizm. Zanim jednak zacznie się spożywać wodę zasadową, dobrze jest przejść okres adaptacji i stopniowo zwiększać zakres pH. Osoby, które nigdy wcześniej nie spożywały takiej wody, powinny przez pierwsze 4–7 dni pić wodę jonizowaną w pierwszym poziomie i stopniowo zwiększać pH do 9.

Słaba woda zasadowa – wskazana dla osób, które dopiero zaczynają pić wodę jonizowaną.

Średnio słaba woda alkaliczna, odpowiednia do codziennego spożywania po okresie przygotowawczym. Doskonale nadaje się do gotowania, szczególnie ryżu i kasz – ugotowane w wodzie alkalicznej są smaczniejsze i bardziej puszyste.

Średnio mocna woda alkaliczna – ma bardziej wyrazisty smak niż w niższych poziomach jonizacji. Nadaje się do picia, choć polecana jest bardziej do parzenia kawy i herbaty. Wykorzystana w taki sposób podkreśla ich smak i redukuje nieco ich gorycz.

Mocna woda alkaliczna charakteryzuje się bardzo wyrazistym  smakiem i doskonałymi właściwościami oczyszczającymi. Jest jednak przeznaczona głównie do gotowania i przygotowywania posiłków. Gotowanie w niej warzyw pomaga wydobyć ich naturalny smak w krótszym czasie.

Cztery poziomy zakwaszania wody

Słaba woda kwaśna – używana do mycia, do codziennej higieny oraz pielęgnacji jamy ustnej.

Średnio słaba woda kwaśna,  używana do pielęgnacji twarzy, np. po goleniu lub do przemywania skóry. Ma właściwości ściągające, przyspiesza proces gojenia się ran.

Średnio mocna woda kwaśna, używana w gospodarstwie domowym do mycia naczyń kuchennych bez użycia detergentów. Idealnie nadaje się do czyszczenia powierzchni szklanych. Wysycha wiele szybciej niż zwykła woda, dzięki czemu nie pozostawia smug.

Mocna woda kwaśna – używana w gospodarstwie domowym. Ma silne właściwości sterylizujące. Idealna do mycia desek kuchennych, na których kroi się żywność, oraz do namaczania ręczników kuchennych.

Jonizatory mają również funkcję wytwarzania wody filtrowanej. Wybranie takiej opcji na programatorze powoduje, że urządzenie przepuści przez filtr wodę kranową, dokładnie ją oczyszczając, a przy tym nie zmieni jej wartości pH.