Co to jest woda jonizowana alkaliczna?

Wodę alkaliczną uzyskuje się przez jonizację przemysłowej wody pitnej. Wizualnie przypomina ona  tę z kranu i z butelki, lecz jakościowo zasadniczo się od nich różni. I choć różnicy tej nie widać gołym okiem, nie pozostaje to bez znaczenia dla naszego zdrowia.

Woda alkaliczna, przeznaczona do spożycia, jest dużo łatwiej przyswajalna przez organizm, szybciej nawadnia komórki i ma kolosalny wpływ na zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej. Ma ona udowodnione właściwości zdrowotne. Można ją również wykorzystać do celów leczniczych i kosmetycznych.

Budowa cząsteczki

Woda ma budowę klastrową. Tradycyjny klaster wody pitnej z kranu składa się z dwunastu lub więcej cząsteczek. Jest on na tyle duży, że nie może być bezpośrednio w całości wchłonięty przez komórki. Alkaliczna woda zjonizowana ma klastry o budowie heksagonalnej – czyli  takie, które składają się z sześciu cząsteczek. Taka budowa pozwala w łatwiejszy sposób wniknąć do komórek i szybciej nawodnić organizm.

Napięcie powierzchniowe

Woda alkaliczna ma prawie dwukrotnie niższe napięcie powierzchniowe w porównaniu z wodą z kranu. Jest więc bardziej „ciekła”, dzięki czemu w naturalny sposób rozrzedza krew. W zakwaszonym organizmie krew jest gęstsza, może dojść do powstawania w niej niebezpiecznych zakrzepów i do zakłócenia krążenia. Woda alkaliczna w naturalny sposób eliminuj to zagrożenie.

Zasadowe pH

W zależności od poziomu elektrolizy wybranego na jonizatorze, woda alkaliczna może mieć wartości w przedziale powyżej 7 do 12 pH. Najkorzystniejsze są wartości 8,5-9,5 i wodę o takim pH zaleca się włączyć do codziennej diety. Poza jonami hydroksylowymi (OH-) w wodzie zasadowej znajdują się również jony metali alkalicznych (magnezu, potasu, wapnia, sodu), które pomagają utrzymać prawidłowy poziom pH organizmu.

Korzystne ORP

Poziom ORP w wodzie jonizowanej określa, czy znajdują się w niej wolne elektrony, neutralizujące wolne rodniki, występujące w ludzkim organizmie. Czym niższa wartość ORP, tym więcej wolnych elektronów znajduje się w cieczy i tym lepsze ma ona właściwości. Nadmiar wolnych rodników w organizmie przyczynia się do niszczenia zdrowych komórek, co objawia się licznymi chorobami. Włączając do diety wodę alkaliczną dostarcza się komórkom „dobrych” wolnych elektronów, które łączą się ze „złymi” wolnymi rodnikami i są eliminowane z organizmu.

Zwiększona porcja tlenu

W wodzie alkalicznej znajdują się jony hydroksylowe OH-, dzięki którym do organizmu dostarczana jest dodatkowa dawka tlenu. Organizm dotleniony jest bardziej wydolny, wszelkie procesy życiowe zachodzą w nim znacznie szybciej. Po wypiciu wody alkalicznej w bardzo krótkim czasie zwiększa się zdolność koncentracji. Dodatkowa porcja tlenu ma kolosalne znaczenie w zapobieganiu różnym chorobom, w tym chorobie nowotworowej, które najlepiej rozwijają się głównie w środowisku z bardzo małą ilością tlenu.

Woda alkaliczna jest dużo lepiej przyswajalna przez organizm niż zwykła woda. Dzięki swoim właściwościom szybciej wnika w komórki i pojawia się w płynie mózgowym już w ciągu 60 sekund od spożycia. Pijąc wodę alkaliczną można w prosty sposób znacznie poprawić zdolność koncentracji.